Alt du skal vide om opsigelse af medarbejdere og funktionærlovens opsigelsesvarsler

Indsigt
28.04.2025

Skal du opsige en medarbejder? Så har vi samlet en overskuelig guide til dig her, så du husker det hele og undgår de fejl og faldgruber, der ellers kan føre til erstatningskrav, sager og krav om godtgørelse.

Opsagt medarbejder med sine ting i kasse fra kontor

Der er en række vigtige forhold og frister, du skal være opmærksom på, inden du foretager en opsigelse af medarbejdere. Vi gennemgår her hvert enkelt punkt og lader vores specialister i ansættelses- og arbejdsret forklare, hvad du som arbejdsgiver skal gøre, hvornår og hvordan.

Hvad skal du overveje, før en opsigelse af medarbejdere?

De 3 vigtigste ting, du bør forholde dig til, inden du skal opsige medarbejdere, er:

  1. Hvilke saglige grunde, der ligger bag opsigelsen - det kan både skyldes medarbejderens forhold (kompetencer, fremmøde, resultater mm.) eller virksomhedens forhold (omstruktureringer, nedskæringer, opkøb, fusioner, reducering i medarbejderstaben mm.)
  2. Hvilke forhold og vilkår den pågældende medarbejder er ansat under - eksempelvis funktionærstatus, overenskomstansat, opsigelsesvarsel, aftalt prøvetid, anciennitet, længere opsigelsesvarsel mm.
  3. Om medarbejderen er særligt beskyttet, f.eks. hvis medarbejderen er gravid, på barsel eller sygemeldt


Andre vigtigt forhold, du bør huske, inden du opsiger en medarbejder


Derudover skal du også undersøge:

  • Om opsigelsen sker i aftalt prøvetid
  • Om der skal afvikles ferie og feriefridage
  • Om overarbejde skal afspadseres
  • Om der er tale om timelønnede medarbejdere eller månedslønnede
  • Om der skal  udbetales fratrædelsesgodtgørelse eller anden godtgørelse
  • Om medarbejderen skal arbejde i opsigelsesperioden, eller om der skal ske suspension eller fritstilling

Du skal også være opmærksom på, om det er et krav, at du har givet en skriftlig advarsel før din opsigelse af medarbejderen, at selve opsigelsen enten bør ske eller bliver bekræftet skriftligt, så du har dokumentation. Vi anbefaler dog, at du afleverer den skriftlige opsigelses fysisk, så din medarbejder kan få svar på sine spørgsmål og tale med dig.

Skal vi hjælpe dig, så du undgår dyre fejl, når du opsiger?

Hvilke medarbejdere er særligt beskyttede ved opsigelse?

Dine medarbejdere er eller kan være særligt beskyttede, hvis de:

  • Er gravide, på barsel- eller forældreorlov eller netop er kommet retur fra orlov
  • Er kronisk syge, handicappede, sygemeldte eller i behandling for barnløshed
  • Er valgt af medarbejderne som bestyrelsesmedlem eller suppleant - eller er arbejdsmiljørepræsentant eller tillidsrepræsentant
  • Er elev eller lærling

Der gælder andre regler for at opsige særligt beskyttede medarbejdere

Det er muligt at opsige en medarbejder, der er særligt beskyttet, men der gælder andre krav for en saglig opsigelse i de situationer, og du skal altid foretage en konkret vurdering.

 

Din begrundelse for opsigelsen skal være objektiv og have en saglig grund, som hverken indirekte eller direkte har noget at gøre med den særlige beskyttelse - eksempelvis graviditeten eller handicappet.

 

Men samtidig er den særlige beskyttelse reguleret af forskellige love og overenskomster - f.eks. ligelønsloven, forskelsbehandlingsloven og ligebehandlingsloven samt stedets kollektive overenskomst - og den konkrete vurdering vil afhænge af disse.

 

Derfor skal du vide, hvilken type beskyttelse der er tale om, inden du som arbejdsgiver kan gå videre med afskedigelsen - og vi hjælper dig gerne med at få overblikket. Du kan kontakte os her. Den første samtale er naturligvis uforpligtende.

 

Medarbejderens opsigelsesvarsel kan variere

Når du stopper et ansættelsesforhold, så bringes ansættelsesforholdet til ophør med det varsel, der gælder for ansættelsen - men varslet kan være forskelligt.

Hvis du opsiger en medarbejder i prøvetiden, har de ofte et forkortet opsigelsesvarsel, der betyder, at begge parter kan opsige samarbejdet med et kortere varsel på f.eks. 14 dages varsel.

Hvad er funktionærlovens opsigelsesvarsel?

Der er forskel på, om en medarbejder er ansat under funktionærloven eller med/uden en overenskomst.

Er din ansat funktionær, skal du overholde opsigelsesvarslerne i funktionærloven:

  • Indtil 6 måneders ansættelse er der 1 måneds varsel
  • Efter 6 måneders og indtil 3 års ansættelse er der 3 måneders varsel
  • Mellem 3 og 6 års ansættelse er der 4 måneders varsel
  • Mellem 6 og 9 års ansættelse er der 5 måneders varsel
  • Efter 9 års ansættelse er der 6 måneders varsel

 

Husk altid, at opsigelsen bør meddeles skriftligt, hvis dine ansatte er funktionærer, og at opsigelsesperioden tæller med i ansættelsesperioden, når funktionæren opsiges.

 

Skal du opsige en medarbejder med overenskomst?

I de situationer, hvor der er en overenskomst, kan du se opsigelsesvarslet i den pågældende overenskomst.

Hvis en timelønnet eller fastansat medarbejder er ansat uden overenskomst, så har I aftalt opsigelsesvarslet ved ansættelsen, som du nu kan se i ansættelseskontrakten - husk desuden, at sådanne aftaler uden overenskomster altid er frie i forhandlingen mellem arbejdsgiver og medarbejder under ansættelsen.

 

Det kan få store konsekvenser ikke at gribe tingene korrekt an

Hvis du opsiger en medarbejder forkert eller urimeligt, så kan det få konsekvenser for både dig som arbejdsgiver og for virksomhedens omdømme.

 

Der kan f.eks. blive tale om at skulle betale en godtgørelse for usaglig afskedigelse eller for afskedigelse i strid med forskels- eller ligebehandlingsloven. Du kan også blive nødt til at forlænge et for kort meddelt opsigelsesvarsel – vel at mærke en forlængelse, hvor du ikke kan kræve medarbejderens levering af arbejdskraft, uanset at du er forpligtet til at betale løn.

 

Derudover risikerer du også at skulle bruge tid og ikke mindst økonomiske ressourcer på at køre sagen mod medarbejderen.

Vores huskeliste til dig

De vigtigste punkter er, at opsigelsen skal være saglig (gælder kun funktionærer med 1 års anciennitet og overenskomstansatte med 9 måneders anciennitet), du skal tage højde for opsigelsesvarslet, og så skal du huske, at visse medarbejdere har en særlig beskyttelse mod opsigelser.

 

Derfor bør du:

 

  • Sørge for, at opsigelsen sker skriftlig – men meget gerne også mundtligt, så medarbejderen kan stille spørgsmål og få svar
  • Overveje, om du har en saglig grund for opsigelsen, så den altid er rimeligt begrundet i enten medarbejderens eller virksomhedens forhold – det gælder i særdeleshed, hvis medarbejderen har en særlig beskyttelse
  • Overveje, om der er krav om en forudgående skriftlig advarsel
  • Huske at forholde dig til de forskellige opsigelsesvarsler, inden du foretager opsigelsen
  • Afklare, hvad du ønsker for selve opsigelsesperioden - skal der f.eks. ske fritstilling, skal der afvikles ferie, afspadsering og overarbejde, udbetales der en fratrædelsesgodtgørelse eller anden godtgørelse?

Få rådgivning af specialiserede advokater inden for ansættelses- og arbejdsretten

Hos HjulmandKaptain tilbyder vi specialiseret juridisk rådgivning inden for ansættelsesretten. Mangler du juridisk rådgivning i forbindelse med opsigelse af en medarbejder, er du altid velkommen til at kontakte os.

Tilmeld dig
HjulmandKaptains
nyhedsbrev

Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.

 

Tilmeld nyhedsbrev