Sådan indgår du aftale om dagbod korrekt
Dagbod aftales ofte mellem byggeriets parter som et alternativ til erstatning, hvis entreprenøren bliver forsinket. Men vi ser ofte, at dagbodskravet går tabt, fordi det ikke bliver varslet korrekt og i tide.
Skal du indgå en aftale om dagbod? Læs med og se, hvilke krav der er til dagbod, hvordan du sikrer dit dagbodskrav som bygherre, og hvad du skal være opmærksom på som entreprenør.

Derfor kan det være en fordel at aftale dagbod
Fordelen ved dagbod i modsætning til erstatning, som er det almindelige udgangspunkt i dansk ret, er, at dagbod ikke kræver, at du som bygherre kan dokumentere et tab. En bevisførelse for tab kan nemlig være vanskelig og til tider umulig at løfte.
Vil du kræve dagbod, skal to forhold være opfyldt:
- Bygherren kan bevise, at der er indtrådt en faktisk forsinkelse
- Entreprenøren på projektet kan ikke dokumentere, at vedkommende ikke er ansvarlig for forsinkelsen
Hvis du har brug for rådgivning, kan vi hjælpe dig med at vurdere, om kravene er opfyldt, og hvad du skal gøre – du er altid meget velkommen til at kontakte os.
Vil du vide mere om mulighederne for tidsfristforlængelse, så læs mere her.
Som entreprenør bør du aftale dagbod med din underentreprenør
Vi anbefaler, at du som entreprenør så vidt muligt aftaler samme numeriske dagbodsstørrelse med din underentreprenør, som der er aftalt mellem dig og bygherren. Så undgår du som hovedentreprenør at stå med en udgift til dagbodsbetaling, som du ikke kan videreføre til den eventuelt ansvarlige underentreprenør.
Dagbod kræver en udtrykkelig aftale mellem parterne
Det er vigtigt at vide, at selvom AB18 eller AB92 er aftalt, betyder det ikke, at der er en aftale om dagbod.
Dagbod kræver nemlig både en udtrykkelig aftale mellem de relevante parter, og at en række betingelser er opfyldt, før en part kan kræve dagbod. Kravene fremgår dog ikke i AB92, men de er fastlagt i voldgiftspraksis og nu reguleret mere udførligt i AB18 § 40 stk. 4. Kravene, der stilles, for at bygherren kan gøre et dagbodskrav gældende, er blevet reguleret i AB18 § 40 stk. 4, hvilket skyldes vedtagelsen af AB18.
I de fire punkter herunder kan du læse mere om de konkrete krav, der stilles.
Husk at dagbodsbetaling og krav om erstatning ikke kan ske samtidigt
Er der aftalt dagbodsbetaling, kan der ifølge AB18 § 40 stk. 2 ikke også rejses krav om erstatning for forsinkelse. Som bygherre må du altså holde sig til dagbodskravet.
4 gode råd til dig, der skal indgå aftale om dagbod
Dit dagbodskrav er uberettiget ved forsinket varsel
Et dagbodskrav kan blive uberettiget, hvis:
- Du som bygherre ikke varsler om dagbogsbetaling inden det aftalte afleveringstidspunkt
- Du samtidig har været klar over, at entreprenøren ville blive forsinket.
Derfor et det vigtigt, at du varsler dagbodskravet, så snart det konstateres, at entreprenøren ikke vil være i stand til at aflevere til det aftalte tidspunkt. Dette gælder også, selvom den forventede forsinkelse konstateres lang tid før den aftalte afleveringsdato. Det skyldes, at du herved giver entreprenøren en mulighed for at forcere (intensivere) udførelsen - eksempelvis ved at sætte flere folk på pladsen eller andet, som kan forhindre eller minimere forsinkelsen.
Hvis du har varslet for sent, er dit krav tabt
Hvis du ikke varsler krav om dagbodsbetaling, når forsinkelsen må forventes at indtræde, kan entreprenøren som udgangspunkt gå ud fra, at du ikke vil gøre et dagbodskrav gældende. Hvis du senere hen alligevel stiller krav om dagbodsbetaling på grund af den indtrufne forsinkelse, er det for sent, og kravet er som udgangspunkt tabt.
Sådan undgår du at miste dit dagbodskrav
Det kan gøres kort: Sørg for at varsle korrekt og rettidigt.
De ovenstående krav til varsling gjaldt allerede før, AB18 blev vedtaget, og de er blot en præcisering af den allerede gældende praksis. Derfor er præciseringen udtryk for, at mange bygherrer har mistet millioner af kroner i tabte dagbodskrav på grund af manglende rettidig varsling.
Det er derfor vigtigt, at du som bygherre eller hovedentreprenør sørger for at varsle korrekt og rettidigt overfor dine entreprenører og underentreprenører, så du ikke mister dit dagbodskrav.
Få specialiseret rådgivning fra erfarne advokater og undgå at miste dit dagbodskrav
Skal du indgå aftale om dagbod eller gøre krav på dagbøder, og er du i tvivl om, hvordan du griber det korrekt an? Så er du altid velkommen til at kontakte vores specialister i entrepriseret. Vi har mange års erfaring med bygge- og anlægsprojekter, og vi kan hjælpe med at sikre det juridiske fundament i dit byggeri.