Ankenævnet for Forsikring: Forsikringsselskab skal dække psykiske skader efter arbejdsulykke

Nyhed
01.08.2024

I en nylig sag blev et ulykkesforsikringsselskab pålagt at dække forsikringstagerens psykiske skader i form af en kronisk depression, som opstod i forlængelse af en alvorlig arbejdsulykke med brud på ryggen. Læs HjulmandKaptains vurdering af sagen og find ud af, hvordan du stiller dig bedst i en lignende situation.

Ankenævnet for Forsikring har den 15. maj 2024 truffet afgørelse i en sag, som en forsikringstager havde indbragt for Ankenævnet for Forsikring, da et ulykkesforsikringsselskab havde nægtet at betale erstatning for psykiske gener efter en alvorlig ulykke. Under ulykken havde forsikringstageren pådraget sig et brud på ryggen og udviklede efterfølgende en kronisk depression.

 

Derfor ville ulykkeforsikringsselskabet ikke dække de psykiske gener

Ulykkesforsikringsselskabet argumenterede for, at ulykken ikke var egnet til at medføre psykisk skade, hvorfor der ikke var årsagssammenhæng mellem ulykken og den psykiske skade.

 

Ulykken var sket i forbindelse med, at forsikringstageren var ved at aflæsse en container mens han sad i en gravemaskine. Gravemaskinen fik fat i containeren så den stejlede, hvorefter den slap sit tag, så den landede hårdt ned på jorden med forsikringstageren inde i. Slaget var så hårdt, at han brækkede en ryghvirvel i lænden.

 

Ankenævnets forklaring

Et flertal hos Ankenævnet for Forsikring mente, at forsikringstageren havde godtgjort en sandsynlig sammenhæng mellem ulykken og de psykiske gener, der må henføres til dels de konstante smerter, dels den dårlige nattesøvn, der skyldes ulykken, og at ulykkesforsikringsselskabet derfor skulle betale erstatning til deres forsikringstager. De mente blandt andet ikke, at det i sig selv kunne være afgørende, om ulykken i almindelighed var egnet til at forårsage psykiske skader, når ulykken konkret var hovedårsag til de psykiske skader.

 

Mindretallet hos Ankenævnet for Forsikring var blandt andet af den opfattelse, at det burde have betydning, at ulykken ikke i almindelighed var egnet til at forårsage varige psykiske skader.

 

Kendelsen har nr. 100.777 og kan læses i sin helhed her

 

HjulmandKaptains vurdering af hvad du kan tage med fra sagen

Sagen bidrager til forståelsen af, hvilken position du står i forsikringsmæssigt, hvis du udvikler psykiske skader efter en ulykke. Hvis du – efter en alvorlig ulykke – har udviklet psykiske skader, er det vigtigt, at du gør din ulykkesforsikring opmærksom på det, idet du vil være berettiget til erstatning, hvis dine psykiske skader er en følge efter den dækningsberettigende ulykke.

 

Det gælder også, selvom ulykken ikke i almindelighed er egnet til at medføre psykiske skader.

 

Lad HjulmandKaptains specialister i personskadeerstatning hjælpe dig

Har du udfordringer med et forløb angående din ulykkesforsikring, og har du brug for en gratis vurdering, så er du altid velkommen til at kontakte vores specialister i personskadeerstatning for at høre om dine muligheder for erstatning.

Tilmeld dig
HjulmandKaptains
nyhedsbrev

Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.

 

Tilmeld nyhedsbrev