Forsikringsselskab nedsatte med urette erstatning til jobsøgende i løntilskud
I en nylig afgørelse har Ankenævnet for Forsikring fastslået, at et forsikringsselskab ikke uden videre kan reducere erstatningen, hvis de ikke har fået oplyst om ændringer i kundens jobstatus. Læs med og find ud af, hvordan du kan beskytte dine rettigheder som forsikringstager.
Forløbet i sagen: Jobsøgende får tilbudt løntilskudsjob
Forsikringsselskabets reducering af erstatning: Forsikringstageren skulle have meldt ændringen
Forsikringsselskabet mente, at forsikringstageren burde have informeret dem om begyndelsen på løntilskudsjobbet. De påstod, at risikoen for ulykker stiger, når du er i beskæftigelse, og at præmien derfor burde være cirka 30 % højere. Ifølge selskabet kunne den lavere præmie, der var beregnet ud fra jobstatus som jobsøgende, ikke stå til troende, da risikoen for arbejdsulykker er højere, når man arbejder – såkaldt pro rata hæftelse.
Forsikringstageren var ikke enig i, at der skulle ske en reduktion af hendes erstatning, og derfor fik hun sin advokat til at indbringe sagen for Ankenævnet for Forsikring.
Ankenævnet for Forsikring: Forsikringsselskabet tager fejl
Nævnet fandt, at forsikringstageren efter omstændighederne ikke havde pligt til at oplyse om det midlertidige løntilskudsjob, som hun deltog i.
Nævnet lagde blandt andet vægt på, at forsikringsselskabet burde have indset, at forsikringstageren kunne blive tilbudt arbejdsprøvninger, når hun havde oplyst om sin jobsøgningsstatus. Derfor kunne pro rata-reglen (som anvendes til at justere præmien, når risikoen ændrer sig) ikke finde anvendelse.
Ankenævnet beordrede forsikringsselskabet til at betale de resterende 30% af den krævede erstatning til forsikringstageren.
HjulmandKaptains vurdering af sagen: Pro rata-hæftelse er en vigtig forsikringsregel
HjulmandKaptain har ikke ført sagen. Alligevel er der flere ting, vi gerne vil fremhæve, så du står stærkere som forsikringstager eller forsikringskunde.
Pro rata-hæftelse betyder, at forsikringsselskabet kan justere præmien eller erstatningen, hvis der opstår ændringer i den forsikredes risiko, som f.eks. ændringer i arbejdsstatus.
Men som denne sag viser, kan forsikringsselskaber ikke kræve en pro-rata regulering, hvis de burde have været opmærksomme på ændringer i risikoen, selvom forsikringstageren ikke selv oplyste om det.
Det er imidlertid vigtigt, at du som forsikringskunde – uanset om du er privat eller erhvervsdrivende - giver korrekte risikooplysninger til dit forsikringsselskab. Særligt hvis der indtræder nye omstændigheder i forsikringsperioden, som betyder, at der er en større risiko for, at der indtræder en skade.
Men som det fremgår af kendelsen fra Ankenævnet for Forsikring, så er det også forsikringsselskabets ansvar at vurdere og forstå risikoen ud fra de oplysninger, der allerede er givet.
Lad HjulmandKaptains specialister i personskadeerstatning hjælpe dig
Hvis du har været udsat for en ulykke, og dit ulykkesforsikringsselskab kun vil tilbyde dig en pro-rata erstatning, og du ikke mener, at det er rimeligt, så er du velkommen til at kontakte os for at høre om dine muligheder for at få fuld dækning.
Vil du gerne se kendelsen? Ankenævnet for Forsikrings afgørelse (100.757) kan du få ved henvendelse til Jens Baagøe Thomsen på mail jbt@70151000.dk.
Vores specialister i personskadeerstatning
Nyheder
Se flereTilmeld dig
HjulmandKaptains
Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.