Frist for anmeldelse af tidligere fødselsskader fastsat til den 10. august 2025

Nyhed
07.08.2024

Er du tidligere kommet til skade i forbindelse med en fødsel? Så er der hjælp at hente, hvis du på tidspunktet var dækket af en ulykkesforsikring. Ankenævnet for Forsikring har netop fastsat en frist for anmeldelse af fødselsskader sket før den 10. august 2022 til egen ulykkesforsikring. Fristen er den 10. august 2025, og der gælder altså en treårig forældelsesfrist fra tidspunktet i 2022, hvor Højesteret afsagde tre afgørende kendelser. 

HjulmandKaptain skrev den 10. januar 2023 om tre afgørelser fra Ankenævnet for Forsikring om ulykkesforsikringsdækning i forbindelse med fødselsskader. De tre afgørelser og datoen herfor viser sig nu at være ganske betydningsfulde.

 

Du kan læse om de tre afgørelser og HjulmandKaptains kommentarer til dem her.

 

Ankenævn sætter frist på tre år for anmeldelse af tidligere fødselsskader

Ankenævnet for Forsikring har ved en afgørelse den 29. maj 2024 taget stilling til, at mødre med fødselsskader, som er sket inden den 10. maj 2022, også kan få dækning fra deres ulykkesforsikring, selvom de først anmelder skaden nu.

 

Ankenævnet for Forsikrings afgørende kendelse har nummer 101.023, og du kan læse alle detaljerne i kendelsen her.

 

Den juridiske begrundelse for afgørelsen

I den pågældende sag var forsikringstageren blevet påført en dækningsberettiget fødselsskade i 2018, men hun havde først anmeldt skaden i 2023.

 

Sædvanligvis gælder der en treårig forældelsesfrist, som begynder at løbe, idet skaden sker, og kravet på forsikringsdækning ville derfor være indtrådt i 2021. Men i denne specifikke sag henviste Ankenævnet for Forsikring til, at den skadelidte ikke havde haft mulighed for at blive bekendt med muligheden for erstatning før den 10. august 2024:

 

”Det følger af forsikringsaftalelovens § 29, stk. 5, og forældelseslovens § 2 og § 3, at den almindelige forældelsesfrist for klagerens krav er 3 år, som skal regnes fra det tidligste tidspunkt, hvor klageren kunne kræve fordringen opfyldt. Dette er efter almindelig praksis det tidspunkt, hvor skaden har vist sig på en sådan måde, at der er rimelig anledning til at anmelde skaden til selskabet. Det følger af forældelseslovens § 3, stk. 2, at var klageren ubekendt med fordringen, regnes forældelsesfristen først fra den dag, da klageren fik eller burde have fået kendskab hertil.”

 

Dette kendskab til eventuelle erstatningsmuligheder fastsættes til dagen for de tre førnævnte afgørelser:

 

”Nævnet bemærker, at Ankenævnet for Forsikring den 10/8 2022 afsagde tre kendelser, hvorefter nævnet med henvisning til Højesterets dom gengivet i Ugeskrift for Retsvæsen 2018, side 7 udtalte, at ulykkesdefinitionen "en pludselige hændelse, der medfører personskade" skulle forstås således, at pludselige hændelser opstået under fødsler var dækningsberettigende. Før den 10/8 2022 var det en generel antagelse, at en fødsel ikke var et ulykkestilfælde i forsikringens forstand, og anmeldelser om skader sket i forbindelse med fødsler blev afvist på grund af en urigtig forståelse af forsikringsbetingelserne. Nævnet finder på den baggrund, at klageren ikke før den 10/8 2022 burde have kendskab til, at hun kunne have et krav mod sin ulykkesforsikring.

 

Klageren har anmeldt sit krav den 6/6 2023, og kravet er dermed ikke forældet ved anmeldelsen til selskabet. Det kan i den foreliggende sag ikke føre til en anden bedømmelse af forældelsesspørgsmålet, at forsikringsbetingelserne indeholder en tidligere anvendt definition af ulykkesbegrebet.”

 

Afgørelsens betydning fremadrettet som ny praksis

Afgørelsen betyder, at der fremover kan være hjælp at hente for alle de kvinder – som var dækket af en ulykkesforsikring – der tidligere har pådraget sig en fødselsskade.

 

Selvom de ikke var klar over, at der var dækning på deres ulykkesforsikring, da skaden skete, og derfor aldrig har anmeldt skaden, så kan de altså stadig kræve erstatning, hvis de anmelder skaden inden mandag den 10. august 2025 kl. 23:59.

 

Forsikringsselskabet har dog anfægtet Ankenævnets kendelse. 

 

HjulmandKaptains bemærkninger og råd til dig

Vi anbefaler stadig, at anmeldelsen af din fødselsskade til egen ulykkesforsikring sker så hurtigt som muligt på trods af fristen.

 

Du skal også være opmærksom på, at der er forskel fra forsikringsselskab til forsikringsselskab i forhold til, hvordan en skadesanmeldelse skal ske.

 

Nogle forsikringsselskaber accepterer en telefonisk anmeldelse, mens andre kræver, at anmeldelsen sker via selskabets digitale løsning. Det vigtigste er, at du sikrer dig bevis for, at anmeldelsen er sket rettidigt.

 

Lad os hjælpe dig videre

Har du pådraget dig en fødselsskade, og har du spørgsmål til fristen eller datoer i dit forløb, så er du altid velkommen til at kontakte vores specialister i personskadeerstatning for at høre om dine muligheder for erstatning.

Tilmeld dig
HjulmandKaptains
nyhedsbrev

Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.

 

Tilmeld nyhedsbrev