Har ansatte i fleksjob ret til pension?
En fleksjobansat i en privat virksomhed var ikke dækket af en overenskomst. Spørgsmålet i denne sag gik på, om den fleksjobansatte alligevel havde ret til pensionsbidrag, fordi der var en relevant overenskomst med ret til pension, der var sammenlignelig med den ansattes vilkår. Læs om udfaldet her, og hvad HjulmandKaptains specialister mener, du bør tage med fra sagen.

Det retlige grundlag
Løn aftales mellem arbejdsgiver og den ansatte, hvis ansættelsesforholdet ikke er dækket af en overenskomst. Det følger af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats § 122, stk. 4, ligesom det også gælder for øvrige arbejdsvilkår udover løn.
Af bestemmelsen fremgår det dog også, at på områder, hvor der findes en relevant sammenlignelig overenskomst, skal arbejdsgiveren og medarbejderen ”tage udgangspunkt i” denne overenskomst. Det er imidlertid ikke uddybet, hvad der menes med formuleringen at ”tage udgangspunkt i”.
Der påhviler dog arbejdsgiver en pligt til at gøre ansatte bekendte med, hvilken overenskomst der er den sammenlignelige.
Medarbejderne skal nemlig have mulighed for at tage stilling til, om de er indforstået med at fravige overenskomsten.
En ”sammenlignelig overenskomst” fra HK
Landsretten fandt i sagen, at der var en relevant sammenlignelig overenskomst, som den fleksjobansatte ikke forud for ansættelsesaftalens indgåelse var blevet gjort bekendt med.
Den sammenlignelige overenskomst var i det konkrete tilfælde HKs, der bl.a. indeholder en bestemmelse om indbetaling af pensionsbidrag.
Vestre Landsrets begrundelse og resultat
Den fleksjobansatte skulle ifølge landsretten være blevet gjort bekendt med, at ansættelsesaftalen skulle tage udgangspunkt i HKs overenskomst med hensyn til løn og øvrige arbejdsvilkår.
Virksomheden havde forud for ansættelsesaftalens indgåelse gjort den fleksjobansatte opmærksom på, at der ikke var knyttet indbetaling af pensionsbidrag til ansættelsen – og at det ikke var til forhandling.
Den aftale betød dog ifølge landsretten ikke, at den ansatte fik dårligere rettigheder, end han var sikret i medfør af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.
Landsretten udtalte herefter, at manden under sin ansættelse hos virksomheden mindst måtte have de rettigheder, som fulgte af overenskomsten – herunder indbetaling af et pensionsbidrag.
Virksomheden skulle derfor betale pension til den fleksjobansatte, da han havde ret til pension efter den sammenlignelige overenskomst fra HK.
HjulmandKaptain bemærker
Vi bider mærke i, at § 122, stk. 4 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats må forstås sådan, at der påhviler dig som arbejdsgiver en pligt til at gøre dine medarbejdere bekendte med, hvilken overenskomst på området der er den sammenlignelige.
Det er dog uafklaret i hvilket omfang, du som arbejdsgiver kan fravige overenskomsten, når du har gjort den fleksjobansatte medarbejder opmærksom på de rettigheder, der følger med ansættelsen. Vi vil derfor rådgive dig til at søge vejledning i det konkrete tilfælde.
Det skal du tage med dig fra denne sag
Det er først og fremmest vigtigt, at du som arbejdsgiver undersøger, om der er en sammenlignelig overenskomst, når du ansætter en fleksjobansat. Herefter skal du skal også oplyse medarbejderen om den – så står du bedre, hvis du har lavet fravigelser.
Hvis en medarbejder har ret til pension i henhold til en relevant, sammenlignelig overenskomst, og du som arbejdsgiver ikke indbetaler pensionen, kan du blive pålagt at betale et pensionsbidrag – som i denne sag.
Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, om dine medarbejdere er omfattet af en sammenlignelig overenskomst, der giver dem ret til pension.
Lad HjulmandKaptains specialister i arbejds- og ansættelsesret hjælpe dig.
Har du spørgsmål til fleksjobansættelser eller brug for generel rådgivning inden for ansættelsesretten, så er du altid velkommen til at kontakte vores specialister.
Vores specialister i arbejds- og ansættelsesret
Nyheder
Se flereTilmeld dig
HjulmandKaptains
Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.