Har du krav på erstatning, hvis du er blevet væltet af en anden cyklist?

Nyhed
10.09.2024

Ved en kendelse af 5. juli 2024 har Københavns Byret pålagt en cyklist (skadevolder) ansvaret for en anden cyklists (skadelidtes) personskade.

 

I den forbindelse giver vores specialister dig her nogle gode råd til, hvordan du bedst forholder dig, hvis du er kommet til skade i forbindelse med en cykelulykke.

 

Du kan også få kendelsen i anonymiseret form ved at henvende dig til jbt@70151000.dk.

Cykelstyrt: Ansvarsforsikring afviser at tage ansvar for skade

I den pågældende sag var skadelidte kommet til skade ved et sammenstød med en cyklist, som bagfra var i færd med at overhale skadelidte. 

 

Under overhalingen rejste skadevolder sig i pedalerne og trådte så hårdt, at hans kæde faldt af tandhjulet. Han mistede balancen og stødte ind i skadelidte, som kom alvorligt til skade med sit knæ og sin ankel.

 

Skadevolder anmeldte skaden til sit ansvarsforsikringsselskab, som afviste at være ansvarlige for skaden, da de mente, at der var tale om et hændeligt uheld, som skadevolder ikke var ansvarlig for.

 

Der var en skriftlig vidneforklaring fra en cyklist, som kørte bagved skadevolder og skadelidte, der havde set det hele, men forsikringsselskabet mente ikke, at hændelsesforløbet var tilstrækkeligt dokumenteret til, at de mente, at skadevolder var ansvarlig.

 

Rettens afgørelse

Skadelidte anlagde derfor sag mod skadevolder, som var repræsenteret under retssagen ved en intern advokat fra sit ansvarsforsikringsselskab. 

 

Under sagen blev vidnet, som kørte bag skadevolder og skadelidte, afhørt, ligesom to øvrige vidner, der var kommet hen for at hjælpe lige efter ulykken, også blev afhørt.

 

På baggrund af vidneudsagnene fandt retten, at skadevolder var ansvarlig for ulykken, og at han derfor skulle betale erstatning til skadelidte efter erstatningsansvarsloven.

 

Sagen er efterfølgende afgjort beløbsmæssigt ved et forlig med skadevolders forsikringsselskab.

HjulmandKaptains vurdering: Sådan sikrer du dig bedst muligt

Det er HjulmandKaptains opfattelse, at mange forsikringsselskaber ikke forholder sig til vidneforklaringer fra uvildige vidner, når de skal bedømme ansvar for trafikulykker, hvor to cyklister støder sammen, medmindre forklaringerne er afgivet til politiet.

 

Derfor kan det være en god idé, at du sikre, at ulykken bliver politianmeldt med det samme. Så kommer politiet ud og afhører vidner, og de giver skadevolder en bøde for overtrædelse af færdselsloven, hvis du er involveret i en trafikulykke, hvor der sker alvorlig personskade. 

 

Kendelsen viser også, at hvis du er kommet til skade i trafikken på cykel, så er det en god idé at kontakte en advokat, som er specialist i erstatning for personskade, og som er vant til at gå i retten.

 

Det var nemlig udslagsgivende i denne sag, hvor skadevolders forsikringsselskab først afviste, at skadevolder var ansvarlig for ulykken.

 

Du skal være opmærksom på, at der gælder forskellige ansvarsregler, hvis du bliver påkørt af en cykel, end hvis du bliver påkørt af en bil.

Tilmeld dig
HjulmandKaptains
nyhedsbrev

Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.

 

Tilmeld nyhedsbrev