Hvem har ansvaret, hvis du bliver udsat for personskade i forbindelse med din pakkerejse?

Nyhed
11.10.2022

I en dom fra EU-domstolen af 18. marts 2022 er der blevet taget stilling til ansvaret for personskade i forbindelse med pakkerejser.

I den pågældende sag havde en skadelidte købt en pakkerejse ved en rejsearrangør.

 

I pakken var inkluderet et ophold på et hotel i Sri Lanka med 15 overnatninger. I forbindelse med opholdet på hotellet mødte skadelidte en elektriker, som var iført hotellets uniform, og som tilbød skadelidte, at han kunne vise hende en genvej hen til receptionsområdet. Men i stedet lokkede han skadelidte ind i et teknikrum, hvor han overfaldt skadelidte og udsatte hende for seksuelle overgreb.

 

Skadelidte forlangte herefter erstatning fra rejsearrangøren, idet de seksuelle overgreb var en mangelfuld opfyldelse af aftalen om pakkerejsen.

 

Arrangøren gjorde herefter gældende, at elektrikeren ikke var ansat af hotellet men en selvstændig elektriker, som hotellet derfor ikke var ansvarlig for.

 

Desuden gjorde arrangøren gældende, at de under alle omstændigheder måtte være fritaget for ansvar, fordi de ikke havde haft mulighed for at forudse eller undgå overgrebet.

 

Dette underkendte EU-domstolen.

 

EU-domstolen kom frem til, at elektrikeren måtte anses for at være ansat ved hotellet, og rejsearrangøren kunne ikke påberåbe sig ansvarsfrihedsgrunden om, at overgrebet havde været umuligt at forudse og undgå.

Pakkerejsen var derfor mangelfuld, og skadelidte havde krav på erstatning.

 

Du kan læse hele afgørelsen her  

 

Hvad betyder dommen?

Afgørelsen er truffet i overensstemmelse med pakkerejsedirektivet, som også gælder i Danmark.

Det betyder, at danske borgere, som kommer til skade i forbindelse med ferieafholdelse, vil være berettiget til erstatning, hvis

 

  • skaden sker på eller i forbindelse med en pakkerejse
  • pakkerejsen ikke har levet op til de rimelige forventninger, som man kan have til en pakkerejse (f.eks. kan man forvente, at man ikke bliver udsat for seksuelle overgreb)
  • det skyldes forhold, som kan bebrejdes enten arrangøren eller arrangørens samarbejdspartnere på feriestedet
  • skaden har et omfang, som giver ret til erstatning.

 

Retten til erstatning omfatter ikke kun denne type sager, men vil for eksempel også dække skiulykker i Frankrig, som følge af defekte ski, der er en del af pakkerejsen, eller infektionssygdomme i Egypten, som følge af dårlig fødevarehygiejne i hotellets all-inclusive buffet mv.

 

Har du spørgsmål eller brug for rådgivning?

Er du kommet til skade i forbindelse med din ferie, er du altid velkommen til at kontakte vores advokater med speciale i personskadeerstatning. Vi tilbyder altid en gratis og uforpligtende vurdering af din sag.

Del:

Tilmeld dig
HjulmandKaptains
nyhedsbrev

Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.

 

Tilmeld nyhedsbrev