Kan du opsige en medarbejder, der nægter en lønnedgang?

Nyhed
15.01.2025

Afskedigelsesnævnet tog for nylig stilling til spørgsmålet, om det var rimeligt begrundet, at arbejdsgiveren opsagde en produktionsmedarbejder, som ikke ville acceptere en lønnedgang. Læs med og få HjulmandKaptains vurdering af, hvad du skal være opmærksom på.

Opsagt medarbejder med sine ting i kasse fra kontor

Sagen kort fortalt: Lønnedgang og fyring 

I slutningen af 2023 modtog en medarbejder et varslingsbrev, hvori der stod, at medarbejderens løn fremover ville blive nedsat fra 232 til 176 kr. pr. time + overenskomsttillæg.

 

Fabrikken var ikke økonomisk presset men varslede lønnedgangen til medarbejderen, da de var i gang med at efterse virksomhedens omkostningsniveau, herunder om der var medarbejdere, der lå for højt i løn.

 

Medarbejderen nægtede at acceptere lønnedgangen og kunne derfor betragte sig selv som opsagt. Medarbejderen indbragte derefter sagen til Afskedigelsesnævnet.

 

Afskedigelsesnævnets resultat: Medarbejders lønniveau var for højt 

Det blev indledende lagt til grund, at lønniveauet, som medarbejderen ikke ville acceptere, lå over, hvad vedkommende overenskomstmæssigt var berettiget til. Den nedsatte løn var efter det oplyste også på linje med de højest lønnede af de øvrige produktionsmedarbejdere.

Medarbejderen havde midlertidigt varetaget nogle særlige opgaver, som havde begrundet en mindre lønstigning, men medarbejderen kunne generelt ikke begrunde sit tidligere lønniveau med en plausibel forklaring. Medarbejderen varetog i øvrigt ikke længere de opgaver, han havde fået en lønstigning for.

Afskedigelsesnævnet mente ikke, at der var øvrige forhold, der kunne retfærdiggøre medarbejderens tidligere løn. De lagde bl.a. vægt på, at lønstigningerne, som medarbejderen havde modtaget inden varslingsbrevet, ikke var begrundet i særlige kompetencer, og at det ikke kunne antages, at vedkommende havde produceret mere end de øvrige medarbejdere. 

Afskedigelsesnævnet konkluderede, at det lå indenfor arbejdsgiverens almindelige ledelsesret at opsige medarbejderen, idet lønnedsættelsen var begrundet i driftsmæssige hensyn, og fordi lønnen lå over, hvad der kunne kræves efter overenskomsten på det pågældende område. 

Fabrikken kunne med rette opsige medarbejderen, da han nægtede at acceptere lønnedgangen. 

HjulmandKaptains vurdering: Det betyder sagen for dig som arbejdsgiver

Kendelsen viser, at det kan være sagligt at opsige en medarbejder, der ikke vil acceptere en lønnedgang, hvis opsigelsen er begrundet i virksomhedens økonomiske forhold og ikke er vilkårlig. 

Afskedigelsesnævnets afgørelse fastslår, at det er sagligt at begrunde nedgang i en medarbejders løn med ”virksomhedens økonomiske forhold” idet virksomheden har ret til at efterse omkostningsniveauet med henblik på at foretage ændringer, hvis nogle medarbejdere ligger for højt i løn. Det var i denne sag ikke et krav, at virksomheden skulle være økonomisk presset.

HjulmandKaptain anbefaler dog, at du søger rådgivning, før du som arbejdsgiver opsiger dine medarbejdere som følge af, at disse ikke vil acceptere en lønnedgang, da det vil bero på en konkret vurdering, om en opsigelse er saglig. Hvis opsigelsen er usaglig, kan du risikere at skulle betale en godtgørelse.

Lad HjulmandKaptains specialister i arbejds- og ansættelsesret hjælpe dig

Er du i tvivl om, hvorvidt du kan opsige en medarbejder, f.eks. fordi medarbejderen ikke vil acceptere en lønnedgang? Så er du meget velkommen til at kontakte vores specialister for en uforpligtende samtale. Vores specialister kan desuden bistå dig med andre spørgsmål om afskedigelse eller øvrig rådgivning i arbejds- og ansættelsesret.

Tilmeld dig
HjulmandKaptains
nyhedsbrev

Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.

 

Tilmeld nyhedsbrev