Ligebehandlingsnævnet afgør: Lovligt at mænd fik færre barselsrefusionsdage end kvinder

Nyhed
05.12.2024

Hvornår er der tale om ulovlig forskelsbehandling, og hvornår er der tale om særlig beskyttelse af kvinder i forbindelse med graviditet og fødsel? Det kan være svært at navigere i dette spørgsmål, og det skal du som arbejdsgiver være opmærksom på.

 

I denne artikel tager vi dig som arbejdsgiver gennem seneste retspraksis med en nylig afgørelse i Ligebehandlingsnævnet, så du er bedre rustet fremover.

Det blev nemlig besluttet, at ligebehandlingslovens § 1, stk. 8 ikke forhindrer bestemmelser om beskyttelse af kvinder særligt i forbindelse med graviditet og fødsel.

 

Det var derfor ikke i strid med ligebehandlingsloven, at en mandlig klager fik færre barselsrefusionsdage end de kvindelige.

 

Hvad handlede sagen om?

En mandlig praktiserende læge skulle have et barn ved hjælp af en surrogatmor, og han blev i denne forbindelse bekendt med, at han ikke kunne få barselsrefusion i samme omfang som kvinder – herunder i en periode før fødslen.

 

Den praktiserende læge var som selvstændig tilknyttet en organisation, hvor de selvstændige praktiserende læger havde mulighed for at søge om refusion i forbindelse med graviditet, barsel og adoption.

 

Gravide praktiserende læger kunne få op til 170 dages refusion, hvorimod en mandlig praktiserende læge kunne få op til 70 dages refusion.

 

Lægen klagede derfor til Ligebehandlingsnævnet. Han mente, at der var tale om ulovlig forskelsbehandling.

Sagens kerne

Ligebehandlingsnævnet skulle altså afgøre, om organisationen ulovligt havde forskelsbehandlet medlemmerne, idet mandlige praktiserende læger ikke kunne få barselsrefusion i samme omfang som de kvindelige praktiserende læger.

Ikke ulovlig forskelsbehandling

Ligebehandlingsnævnet vurderede, at ordningen hos den mandlige læges organisation ikke var i strid med ligebehandlingsloven.

 

Ligebehandlingsnævnet bemærkede til afgørelsen, at forskellen på mænd og kvinders adgang til barselsrefusion relaterer sig til spørgsmålet om beskyttelse af kvinder i forbindelse med graviditet og fødsel.

 

Det var altså efter reglerne, at den mandlige læge kunne få op til 70 dages refusion i forbindelse med graviditet, barsel og adoption – og at kvinder i samme situation som ham havde fået op til 170 dages refusion.

 

HjulmandKaptains bemærkninger til afgørelsen

Denne afgørelse viser, at organisationer og arbejdsgivere i nogle tilfælde har mulighed for at træffe bestemmelse om vilkår, der stiller deres kvindelige medlemmer bedre end de mandlige, hvad angår barselsvilkår i forbindelse med graviditet og fødsel.

 

Som arbejdsgiver skal du dog være opmærksom på, at det kan være svært at skelne mellem, hvornår der er tale om ulovlig forskelsbehandling i forhold til, hvornår der blot er tale om beskyttelse af kvinder i forbindelse med graviditet og fødsel.


Lad HjulmandKaptains specialister i arbejds- og ansættelsesret hjælpe dig

Er du i tvivl om din virksomheds eller organisations regler vedrørende barsel er i overensstemmelse med ligebehandlingsloven, eller har du brug for generel vejledning om barselsregler, så kontakt gerne kontakte vores specialister for en uforpligtende samtale.

Tilmeld dig
HjulmandKaptains
nyhedsbrev

Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.

 

Tilmeld nyhedsbrev