Lovforslag i høring nu: Adgangen til kapitalejerlån skal lempes

Nyhed
26.09.2024

Reglerne om kapitalejerlån blev senest ændret i 2016, og nu har regeringen pr. 3. september 2024 sendt et nyt lovforslag i høring. Bliver lovforslaget vedtaget, kommer det til at betyde, at kapitalselskabers adgang til at yde kapitalejerlån lempes.

På nuværende tidspunkt skal en række betingelser være opfyldt, før et selskab kan yde kapitalejerlån. De nuværende regler om kapitalejerlån indebærer, at et kapitalejerlån kun kan ydes, hvis følgende betingelser er opfyldt:

 

  • Udlån kan rummes inden for selskabets frie reserver
  • Udlån sker på sædvanlige markedsvilkår
  • Selskabet har aflagt sin første årsrapport
  • Generalformsalingen træffer beslutning om kapitalejerlån

 

I lovforslaget, som er sendt i høring, lægges der op til, at kapitalselskabers adgang til at yde kapitalejerlån lempes.

Hvad er et kapitalejerlån?

 

Et kapitalejerlån er, når et kapitalselskab yder et lån eller anden økonomisk bistand til kapitalejere eller ledelsen i kapitalselskabet. Reglerne om kapitalejerlån kan findes i selskabslovens §§ 210-212. Hovedreglen efter de gældende regler er, at der ikke må ydes kapitalejerlån, medmindre lånet ydes i overensstemmelse med en række betingelser, som fremgår af selskabsloven.

Hvilke ændringer indeholder lovforslaget?

Regeringens lovforslag om kapitalejerlån indebærer, at de førnævnte betingelser for at yde et kapitalejerlån vil blive ophævet. Som følge heraf vil vedtagelsen af lovforslaget medføre en lempelse set i forhold til de eksisterende regler, da der ikke længere skal tages højde for, om rækken af betingelser er opfyldt.

 

Lovforslaget giver dermed mulighed for at selskabet kan yde lån til kapitalejere og ledelsen, hvor selskabet fremover dog skal foretage en almindelig forretningsmæssig vurdering af lånet, som hvis de skulle yde et lån til anden side.

 

Lovforslaget er i høring med høringsfrist den 3. november 2024. Du kan læse lovforslaget her.

 

HjulmandKaptains bemærkninger til lovforslaget

Ude i selskaberne skal I dog være opmærksomme på, at selskabets ledelse fortsat er ansvarlige for, at eventuelle kapitalejerlån kan anses som forsvarlige under hensyntagen til selskabets økonomiske situation.

 

Derudover er det af betydning, at der ikke må ydes kapitalejerlån, hvis det kan medføre, at låntageren får en utilbørlig fordel på andre kapitalejeres eller selskabets bekostning.

 

Endelig skal I være opmærksomme på, at det nye lovforslag ikke ændrer på reglerne vedrørende beskatning af kapitalejerlån. Et kapitalejerlån vil fortsat blive beskattet som løn eller udbytte, hvilket potentielt kan medføre utilsigtede skatteretlige konsekvenser for låntageren.

 

Lad HjulmandKaptains specialister i selskabsret hjælpe dig

Har du spørgsmål til kapitalejerlån, det nye lovforslag, som er sendt i høring, eller brug for rådgivning inden for selskabsret, er du altid velkommen til at kontakte vores specialister på området.

Vores specialister i selskabsret

Tilmeld dig
HjulmandKaptains
nyhedsbrev

Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.

 

Tilmeld nyhedsbrev