Medarbejder blev bortvist for at kalde sine chefer for dovne, inkompetente, nassere og tyveknægte

Nyhed
07.11.2024

Den 4. september 2024 blev der truffet en faglig voldgiftafgørelse om, at en medarbejder med rette var blevet bortvist på grund af et opslag på personaleforeningens Facebookside. Opslaget var skrevet i vrede, fordi hun ikke mente, hun havde fået korrekt løn og feriebetaling i en periode. Læs, hvad HjulmandKaptains specialister mener, du bør tage med fra sagen.

Sagens hændelsesforløb 

En medarbejder havde flere gange henvendt sig til sine arbejdsgiver på grund af nogle fejl i lønudbetalingerne. Fejlene var et velkendt problem hos virksomheden, der ikke havde formået at løse fejlene i en periode.

 

Medarbejderen var utilfreds og frustreret over situationen. Hun lavede derfor et opslag på personaleforeningens lukkede Facebookside. Facebookopslaget indeholdt bl.a. følgende kritik:

” [...] Nu har jeg brugt lidt af min lørdags fritid på at gennemgå lønsedler for 2023 [...] Jeg har fået udbetalt 36,66 timer. Bonnet for 1,33 = 35,33 timer udbetalt. Der er 4 ”egenskaber” jeg ikke kan fordrage hos mennesker: Dovenskab, Inkompetence, Nassere, og Tyveknægte. Jeg kan i hvert fald få øje på 3 af disse egenskaber... [...] Tænker bare, at hvis vi ikke kunne finde ud af vores arbejde, så havde vi nok fået 10 tæer i røven! Lønningskontoret ved det. Vores daglige ledere ved det. G (vores dialog) ved det. Fabrikschefen ved det…. [tre gabe-emojier] [...]”

 

- Opsagt medarbejder 

Opslaget blev set af 77 personer, der var ansat i virksomheden.

 

Medarbejderen blev efterfølgende bortvist. Spørgsmålet, der blev indbragt for den faglige voldgift, angik, om bortvisningen var berettiget.

 

Var bortvisningen berettiget? 

Opmanden (dommeren) nævnte, at medarbejderens opslag måtte læses som en kritik af bestemte ansatte hos virksomheden, og at det var klart for alle ansatte, hvem de pågældende personer var.

 

Opmanden bemærkede, at en arbejdsgiver er forpligtet til at sørge for, at de ansatte får den løn, de har krav på, udbetalt til tiden, og at oplysninger vedrørende ferie indberettes korrekt. Herefter konkluderedes det af opmanden, at en arbejdsgiver i denne situation må tåle kritik, men ikke enhver form for kritik.

 

Opmanden mente, at det ville underminere ledelsens autoritet og vanskeliggøre ledelsens virke fremover, hvis medarbejderen efter opslaget på Facebook forblev på arbejdspladsen, også selv om det kun ville være frem til udløbet af hendes opsigelsesvarsel. Opslaget havde den konsekvens, at virksomheden reelt ikke kunne benytte hendes arbejdskraft, og derfor forelå der grov misligholdelse fra medarbejderens side. Det var derfor berettiget, at virksomheden bortviste hende.

 

HjulmandKaptains kommentarer til sagen

Denne dom viser, at en arbejdsgiver er berettiget til at bortvise en medarbejder, hvis denne underminerer ledelsens autoritet og vanskeliggør ledelsens virke fremover.

 

Selvom en arbejdsgiver skal kunne tåle kritik, skal en arbejdsgiver ikke acceptere kritik fra medarbejdere, der er udtalt på en sådan måde, at kritikken underminerer virksomhedens autoritet og vanskeliggør ledelsens virke fremover. I sådanne sager vil virksomheder med stor sandsynlighed kunne bortvise den pågældende medarbejder øjeblikkeligt.

 

Det vil dog altid bero på en konkret vurdering, om en bortvisning er berettiget. Er du i tvivl, om du med rette kan bortvise en medarbejder, så kontakt os gerne for en uforpligtende samtale.

 

Lad HjulmandKaptains specialister i arbejds- og ansættelsesret hjælpe dig

Har du spørgsmål til sagen eller brug for rådgivning omkring bortvisning, så er du altid velkommen til at kontakte vores specialister i arbejds- og ansættelsesret.

Tilmeld dig
HjulmandKaptains
nyhedsbrev

Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.

 

Tilmeld nyhedsbrev