Ny EU-dom: Enerettigheder er ikke automatisk nok til at begrunde direkte kontrakt-tildeling

Nyhed
03.03.2025

I sag c-578/23 afgjorde EU-domstolen den 9. januar 2025, at en myndighed ikke kunne tildele en kontrakt uden udbud, selvom leverandøren havde enerettigheder til et gammelt it-system. Læs mere om den konkrete dom og bliv klogere på, hvad du som ordregiver skal være opmærksom på, hvis du står i en lignende situation.

Sagen kort

Det centrale i sagen var spørgsmålet om eksklusivitet og lovlighed af udbud med forhandling uden offentliggørelse af udbudsbekendtgørelse. I 1992 indgik en tjekkisk myndighed en kontrakt med leverandøren IBM World Trade Europe/Middle East/Africa Corporation (IBM), som omhandlede implementering af et it-system.

 

Kontrakt gav leverandør enerettigheder

I forbindelse med indgåelsen af kontrakten fik leverandøren ophavsretten til it-systemets kildekode, hvorved leverandøren fik enerettigheder i henhold til udviklingen og vedligeholdelsen af it-systemet.

 

I 2016 tildelte den tjekkiske myndighed en kontrakt direkte til IBM – altså et udbud med forhandling uden offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse efter direktiv 2004/18/EF – om vedligeholdelse af det pågældende it-system. Det skete på baggrund af en beslutning i marts 2016.

 

Kontrakten blev tildelt til den eksisterende leverandør med den begrundelse, at IBM var den eneste, der kunne vedligeholde og supportere det pågældende it-system grundet kendskabet til systemets kildekode, samt at det kun var IBM, der havde den nødvendige adgang til kildekoden, idet IBM ejede ophavsrettighederne til kildekoden.

 

Spørgsmålet var herefter, hvorvidt ordregiver - den tjekkiske myndighed - var berettiget til at anvende udbud med forhandling uden offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse og herunder om betingelser for anvendelse var opfyldt, når den tjekkiske myndighed selv havde skabt en tilstand af eksklusivitet via den indgåede kontrakt om anskaffelsen af systemet?

 

EU-domstolens afgørelse

EU-domstolen fik forelagt sagen præjudicielt. Det vil sige, at EU-domstolen skulle fortolke rækkevidden af, betingelserne for at anvende udbud med forhandling uden offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse i forhold til spørgsmålet om enerettigheder..

 

Sagen skulle vurderes efter det forrige udbudsdirektiv. EU-domstolen kom frem til, at ordregiver ikke kan undlade udbud, hvis begrundelsen for undladelsen kan tilskrives ordregiveren selv. Det gælder selvom, man som ordregiver kan påpege, at enerettigheder hos leverandøren er baggrunden for beslutningen om at indgå kontrakten uden udbud.

 

EU-domstolen konkluderede på denne baggrund, at ordregiver ikke kan undlade at gennemføre et udbud, hvis ordregiver ikke også kan dokumentere at have undersøgt, om ordregiver med reelle og i økonomisk henseende rimelige midler kunne bringe enerettighedssituationen til ophør inden, der bliver indgået en kontrakt uden udbud.  

EU-domstolen fremhævede om denne vurdering, atEn sådan tilskrivelse skal vurderes ikke blot på grundlag af de faktiske og retlige omstændigheder i forbindelse med indgåelsen af kontrakten vedrørende den første ydelse, men ligeledes på grundlag af alle faktiske og retlige omstændigheder i perioden fra tidspunktet for indgåelsen af denne kontrakt til det tidspunkt, hvor den ordregivende myndighed vælger den procedure, der skal følges ved indgåelse af en efterfølgende offentlig kontrakt.

Ordregiver havde i perioden frem til 2016 forsøgt at få ophævet leverandørens enerettigheder men uden held.

 

HjulmandKaptain bemærker

EU-domstolens afgørelse er særligt interessant for dig som ordregiver, hvis du understøttes af systemtekniske løsninger. Den tydeliggør, at udbud med forhandling uden offentliggørelse af udbudsbekendtgørelse kun kan anvendes, hvis eksklusivitet ikke kan tilskrives ordregivers egen adfærd.

 

Det fremgår da også af det nugældende udbudsdirektiv. Hvis du som ordregiver selv har skabt en situation, hvor kun én leverandør kan vedligeholde dit it-system, kan du derfor ikke automatisk bruge enerettighedssituationen som begrundelse for at undgå udbud. Det gælder, selvom dette ikke fremgår direkte af lovteksten i udbudslovens § 80 stk. 3 og 4.  

 

Derfor opfordrer vi til, at du som ordregiver sikrer en fremtidig åbenhed i dine it-kontrakter og er meget varsom, når der skal indgås nye vedligeholdelsesaftaler. Særligt i ”gamle” kontrakter med systemanskaffelser kan ”problemet” med kildekoder, som ikke kan stilles til rådighed for ordregiver, stadig findes.

 

Lad HjulmandKaptains specialister i udbudsret hjælpe dig

Har du spørgsmål til dommen eller brug for rådgivning vedrørende udbudsret generelt, så er du altid velkommen til at kontakte vores specialister i udbudsret for en uforpligtende snak.

Tilmeld dig
HjulmandKaptains
nyhedsbrev

Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.

 

Tilmeld nyhedsbrev