Ny kendelse: Hvornår skal dit indkøb værdiansættes?

Nyhed
30.09.2024

Klagenævnet for Udbud har i en nyere kendelse forholdt sig til værdiansættelse af et indkøb, samt hvornår det er det rette tidspunkt at foretage denne vurdering.

 

Kendelsen er ikke overraskende, men den konkrete sag er alligevel pudsig. Læs, hvad HjulmandKaptains specialister vurderer, at du bør tage med fra kendelsen.

Sagen kort fortalt: Tilbudsindhentning uden udbud endte med klage til Klagenævnet for Udbud

I marts 2024 gennemførte ordregiver, Roskilde Kommune, en tilbudsindhentning vedrørende en rammeaftale til indkøb af klinisk ernæring og remedier til sondeernæring.

 

Ordregiver havde vurderet, at rammeaftalens samlede værdi var ca. 1.600.000 kroner, og at indkøbet ikke havde klar grænseoverskridende interesse, hvorfor ordregiver gennemførte en tilbudsindhentning uden udbud efter udbudslovens afsnit V.

 

Det betyder, at ordregiver indhentede tilbud uden forudgående offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse.

 

Ordregiver modtog tre tilbud, hvor alle tilbud blev vurderet konditionsmæssige og gyldige. I forbindelse med ordregivers tildeling af rammeaftalen gjorde en forbigået tilbudsgiver, Mediq Danmark A/S, indsigelse mod den - af ordregiver - gennemførte tilbudsindhentning.

 

Mediq Danmark A/S gjorde indsigelse, blandt andet fordi de mente, at ordregiveren ikke havde taget højde for en prisreguleringsklausul i rammeaftalen i deres skøn over kontraktens værdi. Dette betyder, at den samlede værdi af rammeaftalen kunne overstige tærskelværdien og derfor muligvis burde være udbudspligtig.

 

Ordregiver besvarede Mediq Danmarks indsigelse og redegjorde for, at der med tilbudsindhentningen var vished om, at rammeaftalens værdi var under tærskelværdierne.

Klagenævnets afgørelse

Klagenævnet for Udbud henviste til udbudslovens § 29, hvor værdien af en kontrakt er den anslåede værdi på tidspunktet, hvor ordregiver indleder udbudsproceduren. Herefter henviste Klagenævnet for Udbud til udbudslovens § 30 og udtalte, at ordregiver i sit skøn af en kontrakts værdi, skal medregne enhver form for option m.m., der er fastsat i udbudsmaterialet.

 

Klagenævnet fandt herefter, at rammeaftalens prisreguleringsklausul skulle have været medregnet i kontraktens værdi på tidspunktet, hvor ordregiver indledte udbudsproceduren. Det gør ingen forskel, at de indkomne tilbud viste sig at ligge under tærskelværdierne.

 

Klagenævnet fandt, at betingelserne for opsættende virkning var opfyldt og tillagde herefter klagen opsættende virkning.

HjulmandKaptains kommentarer til kendelsen 

Vi bemærker først og fremmest, at kendelsen ikke er overraskende. Det er helt sædvanligt, at værdiansættelsen af et indkøb skal være på grundlag af det samlede beløb, der skal betales til leverandøren for gennemførelsen af den udbudte kontrakt, herunder også medregnet optioner, forlængelser, præmier osv.

 

Det, der gør den konkrete kendelse interessant, er nærmere det, der sker efter Klagenævnet for Udbuds kendelse. I den konkrete sag annullerede ordregiver tildelingsbeslutningen på baggrund af klagesagen men iværksatte ikke et nyt udbud i henhold til udbudslovens afsnit II, som ellers prædiket i Klagenævnets afgørelse.

 

Ordregiver foretog nemlig en ny vurdering af rammeaftalens værdi, hvor ordregiver nu havde en grundig markedsafdækning at lægge til grund for rammeaftalens værdi. Ordregiver opgjorde rammeaftalens værdi ud fra de indkomne priser i tilbudsindhentningen, som jo havde vist sig at være under tærskelværdierne, og hvorfor der heller ikke var udbudspligt efter udbudslovens afsnit II.

 

Ordregiver endte altså med at indgå rammeaftalen uden udbud ligesom først forsøgt. Denne gang havde ordregiver dog et sagligt grundlag for sin værdiansættelse.

 

Slutteligt må det bemærkes, at et indkøbs værdiansættelse skal ske ud fra et forsigtighedsprincip og med bl.a. ovennævnte kendelse in mente, så bør pilen pege i retning af et EU-udbud, hvis værdiansættelsen ligger meget tæt på tærskelværdien, medmindre vurderingen f.eks. bygger på en grundig markedsafdækning.

Lad HjulmandKaptains specialister i udbudsret hjælpe dig

Har du spørgsmål til værdiansættelse af et indkøb eller brug for rådgivning vedrørende ud-budsret generelt, så er du altid velkommen til at kontakte vores specialister i udbudsret. 

Tilmeld dig
HjulmandKaptains
nyhedsbrev

Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.

 

Tilmeld nyhedsbrev