Nye ændringer i ligestillingsloven og ligebehandlingsloven

Nyhed
28.03.2025

Pr. 1. januar 2025 er der sket ændringer i ligestillingsloven og ligebehandlingsloven. Offentlige myndigheders pligt til at udarbejde ”ligestillingsredegørelser” er afskaffet, og der er sket forenkling af reglerne om kønssammensætning i bestyrelser. I denne artikel kan du læse mere om, hvad lovændringen betyder for dig og dit arbejde.

Hvilke ændringer er der tale om?

Der er sket to ændringer, der begge i praksis betyder, at meget administrativt arbejde nu forenkles:

 

  1. Ligestillingsredegørelserne afskaffes for offentlige virksomheder og institutioner.
  2. Der indføres en bagatelgrænse på 50 medarbejdere for kommunale fællesskaber, statslige institutioner og virksomheder, der skal opstille måltal og udarbejde politikker for kønssammensætning i bestyrelser.

 

Lovændringerne pr. 1. januar 2025 har betydning for både offentlige virksomheder og institutioner. 

Det administrative arbejde lettes for offentlige institutioner

Offentlige institutioner har tidligere været forpligtet til hvert tredje år at fremlægge en ligestillingsredegørelse. I disse skulle de redegøre for deres arbejde med at fremme ligestilling.

Det er offentlige myndigheder ikke længere forpligtet til at redegøre for fra den 1. januar 2025 – formålet med ændringen er at lette administrationen.

 

Miljø- og Ligestillingsministeriet mener, at ordningen – som den var – i vist omfang var dobbeltadministration, da offentlige myndigheder også sideløbende har forpligtelser i forhold til indberetninger om kønssammensætningen på personaleområdet og oplysning om måltal for ledelse.

 

Afskaffelsen af ligestillingsredegørelser betyder selvsagt ikke, at arbejdet med at sikre ligestilling ophører – den forpligtigelse følger stadig af ligestillingslovens § 4.

 

Regler om kønssammensætning i bestyrelser og kommunale fællesskaber

Det fremgår af ligestillingslovens § 11, stk. 1 og 2, at der skal tilstræbes en ligelig sammensætning af kvinder og mænd i de øverste ledelsesniveauer og bestyrelser i statslige institutioner og virksomheder, der ledes af en bestyrelse eller et andet kollektivt ledelsesorgan. Det samme gælder for nogle kommunale fællesskaber.

 

Lovændringen medfører en bagatelgrænse i forhold til reglerne, idet reglerne fremover alene vil have betydning, hvis den pågældende institution eller virksomhed har 50 medarbejdere eller derover.

Ændringen fortages for at lette administrationen og frigive ressourcer i statslige og kommunale virksomheder og institutioner med under 50 medarbejdere.

 

Der er lagt vægt på, at indberetningen for 2024 viser, at offentlige virksomheder og institutioner med under 50 medarbejdere gennemsnitligt havde 46,8 pct. kvinder i bestyrelsen – og dermed levede op til reglerne for en ligelig sammensætning.

 

Lovændringen medfører også, at de institutioner, der fortsat er forpligtet til at oplyse måltal mv. fremover skal indberette måltal efter ligestillingsloven hvert andet år i stedet for hvert år.

 

Lad HjulmandKaptains specialister i arbejds- og ansættelsesret hjælpe dig
Har du spørgsmål til lovændringerne eller brug for rådgivning vedrørende ligebehandlings- eller ligestillingsloven, så er du altid velkommen til at kontakte vores specialister i arbejds- og ansættelsesret.

Tilmeld dig
HjulmandKaptains
nyhedsbrev

Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.

 

Tilmeld nyhedsbrev