Reglerne for udpegelse af kurator strammes efter ”Den sorte svane”
Dokumentarserien ”Den sorte svane” løb over skærmen i maj 2024 og afslørede en lang række bekymrende forhold om blandt andet udpegning af kurator i forbindelse med egen konkursbegæringer. Nye regler og krav til udpegning af kurator er derfor på vej og udtalelse herom fra Konkursrådet er netop offentliggjort.

Egenbegæringer indeholdt en misbrugsrisiko
Det kom frem i dokumentarserien, at skifterettens praksis for udpegning af kurator i forbindelse med egenbegæringer kunne indeholde en misbrugsrisiko.
Det vil sige, at der i de tilfælde, hvor skyldneren selv indleverede en konkursbegæring, og derfor selv havde indflydelse på, hvem der skulle udpeges som kurator, var en risiko for, at der blev dækket over f.eks. hvidvask eller anden kriminalitet.
Risikoen for misbrug skal naturligvis altid reduceres bedst muligt, og derfor blev Konkursrådet bedt om at forholde sig til reglerne på området.
Konkursrådet foreslår ændringer, der skal øge tilliden til udpegning af kurator
Efter afsløringerne i ”Den sorte svane” anmodede Justitsministeren Konkursrådet om at forholde sig til, om udpegning af kurator i forbindelse med egen konkursbegæringer burde ændres.
Konkursrådet er derfor den 27. marts 2025 kommet med en udtalelse, der indeholder flere forslag til kodificering af gældende praksis, men også forslag til nye bestemmelser i konkursloven.
De foreslåede ændringer har til formål at øge tilliden, men også kontrollen med, hvem der udpeges som kurator.
Gældende regler om udpegelse af kurator
Straks efter, at et konkursdekret er afsagt, udpeger skifteretten en kurator. Der udpeges typisk kun én kurator. Skifteretten rådfører sig i den forbindelse med de fordringshavere, der er til stede på mødet i skifteretten, men er ikke bundet af at vælge den kurator, som fordringshaverne indstiller.
Praksis foreskriver dog, at skifteretten skal udpege en person som kurator, hvis vedkommende indstilles af én eller flere kreditorer, som har den største og væsentligste interesse i, hvem der udpeges som kurator.
Det forudsættes naturligvis, at der ikke er grundlag for at antage, at vedkommende er uegnet som kurator.
Ifølge konkursloven må kurator ikke:
- Være nærtstående til skyldneren
- Være afhængig af skyldneren
- Have en interesse i sagens udfald eller af andre grunde være upartisk
Kurator skal således være habil og i øvrigt egnet til at udføre hvervet.
Få overblik over Konkursrådets nye anbefalinger
Konkursrådet har i deres forslag til kodificering af gældende praksis og forslag til nye bestemmelser i konkursloven særligt haft fokus på:
- Kreditorindflydelse contra faste kuratorer ved skifteretterne
- Kurators habilitet
Du får her et overblik over Konkursrådets anbefalinger:
Hvornår træder de nye regler i kraft?
Konkursrådet har alene afgivet en udtalelse, hvor de foreslår diverse ændringer. Den endelige udformning af reglerne samt ikrafttrædelsestidspunkt er derfor ubekendt.
Eftersom forslagene indebærer en række ændringer, hvor alle skifteretter blandt andet skal have etableret en fast kreds af kuratorer, vurderer vi hos HjulmandKaptain, at reglerne tidligst kan forventes at blive vedtaget med ikrafttræden i løbet af 1. halvår 2026.
Lad vores specialister i insolvens, konkurs og rekonstruktion hjælpe dig
Har du spørgsmål til de nye anbefalinger fra Konkursrådet eller brug for rådgivning i forbindelse med insolvens, konkurs eller rekonstruktion, så er du altid velkommen til at kontakte os.
Vi har mange års erfaring med håndtering af konkurser og konkursboer, og du kan her læse mere om vores rådgivning til både virksomhedsejere og kreditorer og panthavere
Nyheder
Se flereTilmeld dig
HjulmandKaptains
Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.