Sæby Fiske-Industri fik 100 % medhold i entreprisesag til millioner
Da gulvet i en nybygget fabrik i Sæby begyndte at smuldre under virksomhedens trucks, og deres tonstunge industrimaskiner langsomt sank ned gennem underlaget, indså den administrerende direktør omgående, at Sæby Fiske-Industri stod overfor en enormt udfordrende entreprisesag.

Sæby Fiske-Industri og HjulmandKaptain har netop vundet en sag om fejl og mangler i et entreprisebyggeri. En sag, hvor virksomheden undervejs takkede nej til forlig af flere omgange, inden de vandt sagen med 100 % medhold og en erstatning på omkring 19 millioner.
Sagen har været kompleks og juridisk tung, men administrerende direktør for Sæby Fiske-Industri, Claus Christensen, er i dag både lettet og tilfreds.
”Gulvet smuldrede væk under os efter få år”
I 2016 indviede Sæby Fiske-Industri deres nye fabrik og så frem til at udvide produktionen markant.
Men efter 3 år smuldrede fundamentet under deres planer – helt bogstaveligt.
”Vores trucks begyndte simpelthen at synke igennem gulvet og køre fast. Vi forstod det jo ikke, så vi forsøgte at reparere og udbedre hullerne, men det blev ved. Vi opdagede så, at gulvets midterste lag, betondækket, var smuldret, så når vi kom under det øverste epoxylag, kunne vi grave betonen op med fingrene, så porøst og ødelagt var det," forklarer Claus Christensen, administrerende direktør i Sæby Fiske-Industri og uddyber:
Vi kontaktede selvfølgelig entreprenør, ingeniør og rådgivere, der blev taget boreprøver, de foreslog indekseringer, men intet af det hjalp. Til sidst kunne vi ikke leve med det længere, det var simpelthen for groft, så vi gik rettens vej.”
Sagen endte i voldgiftsretten
Resultatet blev en voldgiftssag om fejl i entreprisebyggeriet, og Claus rakte hurtigt ud til HjulmandKaptain. Her trådte Mads Wilkens, entrepriseadvokat og ejerpartner hos HjulmandKaptain ind i sagen, og sammen med ingeniørerne analyserede han gulvet, gennemgik alle byggeriets detaljer og foretog adskillige syn og skøn.
Konklusionen var derefter klar: Gulvet var underdimensioneret og havde ikke den nødvendige styrke, så der skulle etableres helt nyt gulv.
Men hvem er ansvarlig for den fejl – ingeniørerne, entreprenøren eller bygherren?
Afviste forlig, fordi erstatningsspørgsmålet havde to sider
Da voldgiftssagen begyndte, forsøgte modparten at indgå forlig med Sæby Fiske-Industri. En løsning, som Claus og Mads i enighed afviste.
”Forliget var simpelthen ikke en fordelagtig løsning her,” forklarer advokat Mads Wilkens og fortsætter:
”Udfordringen for Sæby Fiske-Industri var reelt, at hvor det kostede 5 millioner at udbedre gulvet, så kostede det 8 millioner at flytte produktionsudstyret ind og ud af fabrikken, opbevare det i perioden og få det hele kalibreret ind igen. Så det var ikke nok at få reparationen dækket via forlig, det var for lavt et beløb. Vi gik benhårdt efter at få medhold i hele søgsmålet og få erstattet det fulde beløb. Og det lykkedes,” siger Mads Wilkens.
Vi har hjulpet Sæby Fiske-Industri med:
- Rådgivning fra start til slut
- Syn og skøn af fabrikken
- De indledende forhandlinger med modparten
- Ført og vundet voldgiftssagen
Et 100 % medhold var afgørende for virksomhedens fremtid
Et resultat, som for administrerende direktør Claus Christensen har reddet både økonomi, fremtid og produktion for virksomheden.
For selvom Sæby Fiske-Industri har haft kapacitet i deres andre fabrikker til at flytte produktionen i perioden, så de har opretholdt de forventede leverancer, var situationen utrolig alvorlig:
”Vi er en fødevarevirksomhed, der håndterer fersk fisk og hermetisk konserves. Så for os er det en katastrofe, når en konstruktionsfejl truer fødevaresikkerhed og drift, for vi må intet producere i den nye fabrik, før Fødevarestyrelsen har godkendt faciliteterne, og det gør de altså ikke, når gulvet er så porøst, at du kan grave det op med hænderne. Derfor kan vi heller ikke fikse det selv eller leve med en lappeløsning, fordi vores fabrik netop skal godkendes af alle instanser – både danske og internationale” fortæller Claus Christensen og fortsætter:
”Havde vi tabt sagen, var konsekvenserne uoverskuelige. Så måtte vi i banken og have hjælp til at opbygge fabrikken igen, for vi kan ikke undvære den – men det er altså en fabrik til 55 millioner, vi afskriver på her, som ikke giver noget udbytte lige nu, og skulle vi så til at stå med endnu en millionomkostning på byggeriet? Det var aldrig en mulighed.”
Heldigvis har Sæby Fiske-Industri haft kapacitet i deres andre fabrikker til at flytte produktionen i perioden, så de fortsat har kunne opretholde den forventede produktion
En rådgiver, der både kunne forklare jura, muligheder og konsekvenser
Derfor er det også med stor lettelse, at han i dag opsummerer det komplekse forløb og den rådgivning, som han og virksomheden har fået undervejs:
”HjulmandKaptain har været utrolig ligetil og meget professionelle. Mads har løbende gennemgået alle forhold med os, så vi hele tiden har vidst, hvor vi stod, hvad konsekvenserne kunne være, og hvilke muligheder der var. Og vi har samtidig vidst, at da vi afviste forliget, var der ingen garanti for, at Mads ville vinde sagen, men vi kom sammen frem til, at det var den eneste holdbare løsning for os at gå efter 100 % medhold, fordi det her tilfælde var af så grov karakter,” understreger Claus Christensen.
Sagen viser, hvordan kombinationen af juridisk ekspertise, brancheindsigt og erfaring fra voldgiftsretten tilsammen gav Sæby Fiske-Industri et klart grundlag for at træffe de rigtige beslutninger hele vejen igennem – for som Claus Christensen siger afslutningsvist: "Vi sagde nej til forliget, og så vandt vi 100 %."
Skal vi hjælpe dig med din entreprise- eller voldgiftssag?
Vores advokater er specialister i alle entrepriseretlige spørgsmål, og vi kan rådgive dig, uanset hvordan din sag ser ud.
Har du brug for hjælp? Hos os er den første afklaring altid uforpligtende, og du er meget velkommen til at kontakte os.


Nyheder
Se flereTilmeld dig
HjulmandKaptains
Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.