Virksomhedsejer fik bøde på 10.000 kr. for kortvarig vennetjeneste udført af udlænding uden arbejdstilladelse
En asylansøger og en virksomhedsejer havde kendt hinanden i cirka et år. En dag hjalp asylansøgeren virksomhedsejeren i mindre end en halv time med at bære cykler ind i virksomhedsejerens cykelforretning. Asylansøgeren havde fået afslag på asyl og havde derfor ikke arbejdstilladelse til at hjælpe virksomhedsejeren. Virksomhedsejeren blev derfor dømt for at have beskæftiget asylansøgeren.
Sagens forløb kort fortalt
Asylansøgeren og virksomhedsejeren havde indledt et venskab. Virksomhedsejeren vidste, at asylansøgeren havde søgt asyl og ikke måtte arbejde, fordi han ikke havde nogen arbejdstilladelse.
I en telefonsamtale havde virksomhedsejeren bedt asylansøgeren om hjælp med modtagelsen af et større parti cykler, som skulle bæres ind i virksomhedsejerens cykelforretning. Asylansøgeren havde hjulpet i under 30 minutter med at bære cykler ind i cykelforretningen fra en lastbil, da Politiets Udlændinge Kontrolsektion kørte forbi. Asylansøgeren blev anholdt for ulovligt arbejde, hvilket han blev dømt for. Asylansøgeren havde ikke modtaget betaling for at hjælpe.
Anklagemyndigheden rejste efterfølgende også tiltale overfor virksomhedsejeren, fordi de mente, at det havde været virksomhedsejerens hensigt at opnå en økonomisk fordel ved at have beskæftiget asylansøgeren.
Sagen var igennem tre instanser, inden den blev endeligt afgjort i Højesteret.
Hvad siger Højesteret om sagen?
Det skal du, som erhvervsdrivende, være opmærksom på
På baggrund af Højesterets dom er det HjulmandKaptains anbefaling, at alle erhvervsdrivende bør sikre sig ved beskæftigelse af udlændinge, at de har arbejdstilladelse i Danmark. Beskæftigelse omfatter også bistand i form af enkeltstående arbejde af helt kortvarig karakter, uden at vedkommende formelt er ansat.
Ifølge Højesteret vil en virksomhedsejer kun undgå straf, hvis beskæftigelsen sker uden aftale med den erhvervsdrivende eller uden dennes indforståelse. Det er ligeledes en betingelse, at udlændingen uden arbejdstilladelse på eget initiativ, tilfældigt og spontant udfører en kortvarig opgave og ikke modtager et vederlag.
HjulmandKaptain anbefaler derfor dig som erhvervsdrivende at være ekstra opmærksom på, om udlændinge har tilladelse til at tage arbejde i Danmark. En erhvervsdrivende som beskæftiger en person uden arbejdstilladelse i Danmark kan straffes med bøde eller fængsel i op til 2 år.
Lad HjulmandKaptains specialister i arbejds- og ansættelsesret hjælpe dig
Har du spørgsmål til arbejds- eller ansættelsesret, er du altid velkommen til at kontakte vores specialister hos HjulmandKaptain for en uforpligtende snak om din situation.
Nyheder
Se flereTilmeld dig
HjulmandKaptains
Få nyheder, invitationer til arrangementer, gode råd og viden om jura inden for de fagområder, der interesserer dig.